Wanneer krijten?

Chrysant
Mar
di 30

Het lijkt nog ver weg, de momenten met felle instraling waardoor bloemverbranding kan optreden of gesprongen bladcellen door te veel wisselingen in de verdamping. 
Sommige rassen zoals Euro krijgen bij te hoge dagtemperaturen afwijkingen in de bloem waardoor het groene hartje in de bloem verdwijnt. 
Krijten is een goed hulpmiddel om de warmtestraling uit de kas te houden. De keuze van het type krijt bepaalt wanneer gekrijt kan worden. 
Sommige bedrijven krijten vroeg tussen week 12 en 14 met diffuse schermmiddelen. Diffuus krijt kan er ook langer op blijven doordat het meer licht doorlaat, bijvoorbeeld tot week 32. 
Voor het aanbrengen van het krijt moet de buitentemperatuur wel boven de 10oC liggen. De meest bedrijven kiezen voor Redufuse IR en brengen het krijt aan omstreeks half april.  Met dit type krijt zijn er goede ervaringen bij pluischrysanten. De linten van de bloemen bevatten geen huidmondjes en met name gekleurde pluischrysanten zijn gevoelig voor verbranding van de bloemlinten. 
Vorig jaar is bij pluischrysanten geschermd boven de 600 Watt instraling met Redufuse IR. 
Op basis van de gegevens uit de tabel is deze grens vrij hoog. Tijdens ’s zomerse dagen kan dan toch nog bloemverbranding optreden. Voor de zekerheid is het beter te schermen boven 450 Watt instraling.

Tabel: Lichtverlies en warmtewering Redufuse en Redufuse IR.

 

Redufuse bij zonnig weer:

Redufuse bij bewolkt weer:

Redufuse IR bij zonnig weer: 

Redufuse IR bij bewolkt weer:

Uitgaande van 14 emmers Redufuse per ha en 18 emmers Redufuse IR is het lichtverlies in het PAR-spectrum als volgt:

geen
 lichtverlies

6%
 lichtverlies

6%
lichtverlies

12%
lichtverlies

Wat betreft de warmte-wering gelden de volgende waarden:

1% warmte-wering

8% warmte-wering

11% warmte-wering

16% warmte-wering

Naar het overzicht met alle teelttips