Oppassen voor onderverzekering van gewas

Chrysant
Mar
di 29

De laatste jaren zijn door stijging van de gemiddelde prijzen de omzetten per m2 flink gestegen. Dit heeft gevolgen voor de verzekering van het gewas. 
Gebruikelijk is dat een verzekeringsagent jaarlijks de polissen doorneemt en informeert naar de ontwikkeling van de gewaswaarde. Wanneer deze is gestegen zal de gewasverzekering worden aangepast, uiteraard tegen hogere verzekeringskosten. 
De afgelopen stormen hebben voor de nodige gewasschade gezorgd. Een goede aanleiding weer eens te kijken of de gewasverzekering wel up-to-date is. Bij onderverzekering krijgt u niet de volledige schade vergoed.

Duivelsnaaigaren.

De laatste weken is er op enkele bedrijven een aantasting geconstateerd van deze chrysantenparasiet. Het zaad van Duivelsnaai­ga­ren of veldwarkruid kan met plantmateriaal of potgrond meekomen. 
Na ontkieming omstrengelt het warkruid de planten en leeft verder van de plantsappen van de chrysant. Bij mooi voorjaarsweer groeit het warkruid meer dan 1 meter per dag. 
Aangetaste planten moeten met zorg worden verwijderd. Een stukje van 1cm kan weer voor een nieuwe aantasting zorgen.

Groene vangplaat tegen Echinothrips.

Koppert introduceert een nieuwe groene vangplaat. In diverse proeven bleken de groene vangplaten de Echinothrips volop aan te trekken. De nieuwe groene vangplaten zijn vanaf eind januari beschikbaar, onder de naam Horiver Wet groen.

Naar het overzicht met alle teelttips