Extra energie besparen met anticondensfolie

Oct
do 26

Al een aantal winters zijn er goede ervaringen opgedaan met een vast scherm van doorzichtig anticondensfolie, waarin om de 15 cm gaatjes waren geboord. Dit anticondensfolie is eind november bevestigd. Het gebruik van anticondensfolie biedt een mogelijkheid om energie te besparen bij de teelt van violier, Trachelium en Matricaria. Eind februari-begin maart wordt het anticondensfolie weer verwijderd. Ter voorkoming van verbranding kan dit het beste op een bewolkte dag en eventueel in fasen gebeuren. 
Het anticondensfolie wordt bevestigd aan een bestaande (verduisterings)installatie, zodat overdag het folie dicht ligt en ‘s nachts het andere doek. Op deze wijze is 15-20% extra energie te besparen. Op koude dagen heeft dit als voordeel dat de luchtvochtigheid beter op peil blijft en dat er minder hete buizen noodzakelijk zijn. Het lichtverlies heeft bij bovengenoemde plantweken de groei niet negatief beïnvloed. Integendeel door de betere RV en constante temperatuur blijven de gewassen beter aan de groei. 
Bij een kweker is op vroegere plantingen van Trachelium geschermd met een doorzichtig scherm. Het extra lichtverlies tijdens de knopontwikkeling in december heeft tot onvolledige bloemschermen geleid. Tijdens de fase van knopontwikkeling en met name knopuitgroei is het belangrijk dat er zoveel mogelijk licht de kas binnenkomt. 
Voor vroegere plantingen van Trachelium is het aanbrengen van een vast anticondens-foliescherm niet aan te raden.

Naar het overzicht met alle teelttips