Vanwege de hoge energieprijzen worden overdag bij lisianthus de assimilatielampen sneller afgeschakeld. Voor de energiecrisis waren de afschakelgrenzen: 400-500-600 Watt/m2/sec. afhankelijk van het gewasstadium.
Nu liggen deze niveaus 150-200 Watt lager. Vooral in de eerste drie weken van de teelt hoeft dit in de periode week 15-34 geen problemen te geven. Het natuurlijk lichtniveau is in deze periode voldoende voor een goede groei.
In de tweede helft van de zomer is het belangrijk om rekening te houden met de afname van het natuurlijk licht (na de langste dag). Dit geldt vooral voor de laatste drie weken van de teelt. Voldoende licht zorgt in deze fase voor extra knoppen en zwaarte van het gewas.
De meeste lisianthus kwekers hebben inmiddels gekrijt, om te snelle knopaanleg te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam de uren belichting voorzichtiger op te voeren.
Bijvoorbeeld: eerste week 14 uur: 100 μmol. Week 2 16 uur: 200 μmol en week 3 18 uur: 300 μmol en vanaf week 4 20 uur: 300 μmol. Voor voldoende gewaslengte wordt vanaf week 25 weer organisch materiaal ingereden. Meestal gebruikte leliegrond. Gebruikte hoeveelheid 3-4 m3 per 100 m2.
Door de combinatie minder belichten en krijt op het dek neemt het risico op een aantasting van valse meeldauw toe. Bij een aantasting kan gespoten worden met één van de volgende middelen: Ranman Top, Ridomil Gold, Previcur Energy of Pergado. Van Ranman Top is bekend dat dit middel de wortelvorming stimuleert.
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.