De meeste bedrijven kiezen er voor om in de herfst-winterronde de trips chemisch te bestrijden. Afhankelijk van de tellingen op de vangplaten is een regelmatige bespuiting met Vertimec en Movento voldoende om de trips onder controle te houden. Een goed alternatief voor de combinatie Vertimec en Movento is de combinatie Gazelle met Nocturn. Wel vraagt spint bij beide combinaties extra aandacht.
De trips is in deze tijd van het jaar minder mobiel. Daarom is het belangrijk naast de tellingen op de vangplaten wekelijks in het gewas te scouten. Een alternatief voor een ronde chemische bestrijding is de optie om Phytoseiulus uit te zetten in combinatie met een bespuiting van NeemAzal of Azatin of Botanigard of Velifer. Velifer heeft als voordeel ten opzichte van Botanigard dat het middel geen residu geeft, niet nadelig werkt bij het inzetten van aaltjes tegen trips en geen effect heeft op de droging van het gewas.
Een minderheid van de chrysantenbedrijven gaat ook in de herfst en winter door met geïnte-greerde bestrijding, met een combinatie van Phytoseiulus tegen spint en Amblyseius montdo-rensis tegen trips. De meeste kiezen voor het verstrooien van Amblyseius montdorensis (1.800/m2 in vijf of zes keer verstrooien) met voedermijten.
Extra voerdermijten:
Proeven vorige winter toonden aan dat het verstrooien van extra voedermijten in de winter een positief effect had op de tripsbestrijding door de roofmijten. De extra voedermijten worden verstrooid na de tweede keer inzetten van roofmijten. Het aantal extra te verstrooien voedermijten is 2.000 per m2. Voedermijten leven twee à drie dagen. Het verstrooien van extra voedermijten had als effect dat in het gewas een dubbel aantal roofmijten werd geteld.
Enkele bedrijven kiezen voor de mogelijkheid van Orius uitzetten (10/m2/teelt) en pekel-kreeftjes als voeding voor Orius (roofwants) in combinatie met Phytoseiulus tegen spint. Orius pakt alle stadia aan van de trips. Vorige winter is hier op enkele bedrijven goede ervaring mee opgedaan. Een nadeel van Orius is dat het relatief duur is en de mogelijkheid om met chemische middelen te corrigeren erg beperkt is. Orius is gevoelig voor bijna alle bestrijdingsmiddelen.
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.