Uitval lisianthus door Myrothecium

Lisianthus
Jun
do 23

Uitval in lisianthus wordt meestal veroorzaakt door een aantasting van Fusarium. Naast het zwaar stomen van de grond ter voorkoming van Fusarium zetten de meeste kwekers een preventief spuitschema in, voornamelijk gericht ter voorkoming van Fusarium. 
Recent is er op enkele bedrijven een aantasting geconstateerd veroorzaakt door de schimmels Myrothecium. Myrothecium tast de planten op de stengelbasis aan. De schimmel veroorzaakt een bruine verkleuring aan het weefsel op de grens van grond en lucht. Vrij snel ontstaan kleine witte sporenhoopjes. Deze verkleuren later zwart met een witte rand van schimmeldraden. De plant gaat slap en herstelt niet meer. Een aantasting lijkt sterk op Fusarium, maar de glimmende zwarte sporenhoopjes maken duidelijk dat het om een aantasting van Myrothecium gaat. Door de sporen kan de schimmel langere tijd in de grond overblijven. 
Hoge temperaturen (25-30oC) en hoge RV zijn gunstig voor de ontwikkeling van de schimmel. Goed stomen van de grond is eigenlijk de enige remedie ter voorkoming van Myrothecium, naast het nemen van hygiënische maatregelen. 
Chemisch kan er preventief gespoten worden met Signum of Collis of Switch.

Chalara (Thielaviopsis):

Chalara is de veroorzaker van zwart wortelrot. Onder te natte omstandigheden kan deze schimmel voor veel uitval zorgen in lisianthus. Het schadebeeld doet denken aan een aantasting door Pythium. 
Chalara is agressiever dan Pythium. De wortels, vooral de uiteinden worden bruinzwart, waarna de uiteinden een deel van de wortels afsterven. 
Bovengronds blijft de groei sterk achter en leidt de wortelafsterving tot verwelking. Chalara vormt twee soorten sporen: endosporen en chlamydosporen. Deze laatste zijn op de wortels goed herkenbaar en kunnen lang in de grond achterblijven. 
Chalara is alleen te bestrijden door goed te stomen. Te nat telen verhoogt het risico op een aantasting. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet voor handen. 
Bekend is dat het toevoegen van Trichoderma na de grondbewerking preventief de ontwikkeling van Chalara tegen gaat.

Naar het overzicht met alle teelttips