Lisianthus onder LED

Lisianthus
Sep
do 22

De meeste lisianthuskwekers die de komende tijd doorgaan met telen, gebruiken zoveel mogelijk LED belichting. Met de LED belichting wordt 40% elektriciteit bespaard. 
In de praktijk is inmiddels het effect van verrood licht bekend. Het verrood licht geeft bij de meeste rassen extra strekking en enkele dagen bloeivervroeging. Bij sommige LED lampen is het verrood apart schakelbaar. Bij andere is het verrood een vast percentage (meestal 5%) van het lichtspectrum. 
Een proef in 2013 met 12W LED lampen (1 lamp op 10 m2) geeft aan hoe weinig verrood nodig is om strekking en bloeivervroeging te krijgen. Met het belichten van 17.00-22.00 uur met deze lampen bovenop de normale SON-T belichting gaven ze 3-4 dagen extra bloei, zwaardere takken en meer knoppen. 
Bij het telen onder LED was in diverse gewassen afgelopen winter de ervaring dat door de 30% minder stralingswarmte ten opzichte van SON-T lampen de gewastemperatuur 1oC lager was. Omdat de LED lampen minder warmte afgeven schommelt de kastemperatuur rond de ingestelde stooktemperatuur. Met SON-T lampen wordt meer warmte geproduceerd en schommelt de kastemperatuur rond de ingestelde ventilatietemperatuur. 
Als besloten wordt om zuiniger te stoken vanwege energiekosten is het goed om te realiseren dat met LED belichting de gewas- en kastemperatuur al 1-1,5oC lager ligt bij dezelfde temperatuurinstellingen als met SON-T belichting. 
Met name overdag kan een te lage temperatuur tot te korte gewassen leiden. Zeker als geteeld word met LED lampen zonder verrood in het spectrum.

Naar het overzicht met alle teelttips