Lisianthus extra aandacht geven aan spoorelementen

Lisianthus
Jan
di 21

Silicium meegeven in de A-bak:

Evenals bij ijzerchelaten is silicium gevoelig voor afbraak door het aanzuren van de mestbak. Om deze reden is het aan te raden de meststof Silicapower toe te voegen aan de A-bak waar ook het ijzerchelaat mee wordt gegeven.
Silicapower werkt het beste als wekelijks 350 ml/ha van de meststof via de mestbak wordt meegegeven. Ook is het mogelijk om Silicapower wekelijks te spuiten in een concentratie van 50-100 ml/100 l.
De extra siliciumgift maakt het gewas harder en zorgt samen met voldoende borium voor een betere calciumopname.
In de bijmestanalyse is op de meeste analyses een waarde voor silicium van 0,1-0,2 mmol/l te zien. Dit lijkt voldoende maar zegt weinig over de opneembare hoeveelheid silicium voor de plant. Voor borium is het normale streefcijfer 15 μmol/l. In deze tijd met weinig verdamping moet gestreefd worden  naar een boriumcijfer van 20-25 μmol/l. 

Voldoende ijzerchelaat meegeven:

In deze tijd van het jaar is de verdamping op zijn laagst. Dit betekent dat op veel bedrijven de watergift is verlaagd. Dagelijks 5 l/m2 op de eerste weken na het planten en in de laatste weken 5-7 liter om de dag.
Toch kan het voorkomen dat de grond na enkele donkere dagen te nat is. Dit uit zich meestal in een vlekkerige chlorose in het blad doordat de ijzeropname wordt beperkt.
Op de meeste bedrijven is het mangaancijfer structureel aan de hoge kant door het zwaar stomen. Mangaan cijfers van 25-30 μmol/l zijn geen uitzondering. Door het antagonisme tussen de ijzer-opname en mangaan neemt de plant op een natte grond moeilijker het ijzer op. Geef daarom extra ijzerchelaat mee. Minimaal drie kg per bak van 1.000 liter.
Als de PHKCL boven de 6,5 is moet de ijzerchelaat gegeven worden in de vorm van EDDHA (het dure roodijzer). Bij een lagere PHKCL kan ijzer in de vorm van DTPA worden meegegeven. 
IJzerchelaten breken af door licht. Dek de mestbak daarom lichtdicht af. Pas op met het bijzuren van de mestbak. IJzerchelaten breken snel af door een te lage pH (onder de pH van 4,5).

Naar het overzicht met alle teelttips