Met luchtontvochtiging zou het mogelijk moeten zijn ook in de zomer het klimaat onder het verduisteringsdoek te regelen zonder doekkier en minimumbuis.
Enkele chrysantenbedrijven hebben vorig jaar in de zomer zo gewerkt zonder minimumbuis en doekkier. Onder andere bij Dekker chrysanten bleken met verticale ventilation Jets onder deze omstandigheden mooie strakke temperatuur- en absoluut vochtlijnen mogelijk. Alleen in het ondernet stond een minimumbuis ingesteld.
Onder warme zomerse omstandigheden was de nachttemperatuur met de Airmix maximaal 1oC te verlagen ten opzichte van afdelingen zonder Airmix met doekkier.
Praktijkstrategie:
De meeste chrysantenkwekers met Airmixventilatoren zetten de luchtontvochtigers momenteel alleen aan in de voor- en nanacht in de uren dat het verduisteringsdoek gedwongen dicht is. Een half uur na zonsondergang wordt een kier getrokken in het verduisteringsscherm van 10-20% (afhankelijk van de buitentemperatuur) en komt een minimumbuis van 40-45oC in het bovennet. Op dat moment gaan de Airmixventilatoren uit.
Kiergrootte:
Met het dichte verduisteringsscherm zou 1-2% kier al voldoende zijn voor voldoende vochtafvoer in combinatie met ruim luchten met luwe en windzijde boven het doek. Bij een klein temperatuurverschil buiten-binnen mag de kier groter zijn als dat nodig is. Een minimum bovenbuis ’s nachts (overdag ook) heeft weinig effect op de verdamping. Het verhoogt de temperatuur van de kas en maakt de plant generatiever. In periodes met hoge nachttemperaturen is de minimumbuis ongewenst in het bovennet. Boven de 25oC nachttemperatuur in combinatie met een hoge RV treedt in de laatste fase van de generatieve periode bloeivertraging op.
Minimumbuis noodzakelijk:
De reden waarom chrysantenkwekers toch moeten werken met ruimere doekkieren en minimumbuis heeft te maken met warmteoverschot. Overdag draait de TE om stroom terug te leveren en CO2 te produceren. De warmte uit de warmteopslagtank moet ’s nachts worden geloosd. De vraag is of dit de juiste strategie is een het niet beter is een deel van de warmte overdag te vernietigen. Op deze wijze is het mogelijk ook in de zomer de Airmixventilatoren effectiever te gebruiken.
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.