Elke zomer zijn er wel eens klachten vanuit de handel over bruine bloemlinten na bewaring in de koelcel. Vorig jaar waren er klachten met Baltica en Kennedy en de laatste tijd zijn er klachten over bruine bloemlinten bij Chic na bewaring. Uiteraard zorgelijk voor de kweker en veredelaar omdat er moeilijk achter is te komen wat de oorzaak is.
Bloemlinten bevatten geen huidmondjes. Dat betekent dat de linten zichzelf niet kunnen koelen door het verdampen van water.
In principe nemen de bloemlinten de temperatuur aan van de kas. Witte bloemlinten weer-kaatsen de warmte straling het beste. Donkere bloemlinten absorberen de warmte straling makkelijker en zijn daardoor gevoeliger voor verbranding bij felle instraling.
Daarom is het vreemd dat er juist klachten over bruine bloemlinten bestaan bij witte chrysanten zoals Chic.
De stevigheid van de cellen van de bloemlinten hangen af van de calciumopname door de plant. Het is zeker aan te bevelen bij problemen te kijken of het calciumcijfer op het grondmonster voldoende hoog is (streefcijfer 2,5 mmol).
In de zomermaanden is de Ca-opname meestal geen probleem. Extra maatregelen om ’s nachts met hoge minimumbuizen de verdamping te stimuleren kunnen zelfs averechts werken. Minimumbuizen zorgen voor het hogere RV. Volgens Het Nieuwe Telen is het beter ’s nachts meer te luchten met luwe en windzijde voor extra vochtafvoer. Ook te grote kieren in het scherm werken eerder averechts. Bij lage buitentemperuren ’s nachts kan de kop van de plant teveel afkoelen waardoor Botrytis kan ontstaan door het natslaan van de bloemlinten.
Preventieve maatregelen:
Wat zijn zinvolle maatregelen?
* het kan raadzaam zijn om een drogestofanalyse te nemen van de bloemlinten en deze te
vergelijken met een collega zonder problemen. Vergelijkbare waarden aan voedings-
elementen in bloemlinten van Anastasia zijn te vinden in een houdbaarheidsonderzoek met
Anastasia via www.glastuinbouwnederland.nl
* te schermen vanaf het kleuren van de gewassen boven 600 Watt instraling.
* extra A-bak te geven in de laatste weken van de teelt
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.