Door toevoegingen op Alar besparen.

Lisianthus
Sep
di 15

In lisianthus wordt wel drie tot vier keer Alar bespoten op rassen die makkelijk hun lengte maken. De laatste bespuiting vindt meestal tien dagen voor de bloei plaats om het strekken van de bloemstelen te voorkomen.
Rassen die gevoelig zijn voor breekstelen krijgen rond de 50 cm de eerste remstof. De meeste andere rassen krijgen de eerste keer remstof bij 65-70 cm lengte.
oor de waslaag op het blad van lisianthus rollen de druppels spuitvloeistof makkelijk van het blad. Dit vermindert de opname van de Alar. Door samen niet de Alar 15 ml Zipper per 100 liter water te spuiten vloeit de spuitvloeistof beter uit over het blad. Met deze toevoeging kan de concentratie Alar met 15% worden verlaagd.

Andere toevoegingen:

In de chrysantenteelt zijn er ruime ervaringen met toevoegingen aan de Alar waardoor de Alar beter door de plant wordt opgenomen. Per saldo is de kweker goedkoper uit.
Silwet Gold is een sterke uitvloeier die in een concentratie van 20 ml/100 liter water wordt toegepast. Hiermee kan de concentratie remstof 25% worden verminderd. De toepassing van Silwet Gold is al bij lagere concentraties remstof interessant. In de winter kan Silwet Gold in combinatie met andere gewasbeschermingsmiddelen scherp zijn voor het gewas. Vanwege de sterk uitvloeiende werking is het advies om met Silwet Gold maximaal 80 liter spuitvloeistof per 1.000 m2 te gebruiken.

Een andere veel gebruikte toevoeging aan de remstof is AT Plus. AT Plus heeft de volgende effecten:

  • Vermindering van de kristallisatie van de Alar waardoor het langer in een opneembare vorm op het blad aanwezig is,
  • Verbetering van de bevochtiging van het blad. Vanwege deze eigenschap is het advies om maximaal 80 liter spuitvloeistof per 1.000 m2 te gebruiken.

De dosering van AT Plus is 250 gram per 100 liter spuitvloeistof. Bij deze concentratie kan de dosering van de remstof worden gehalveerd. AT Plus is rendabel vanaf een concentratie van 200 gram Alar per 100 liter water.

Naar het overzicht met alle teelttips