Chrysant regeling minimumbuis en scherm

Chrysant
Dec
di 13

Meetbox boven het scherm:

De meeste bedrijven met Airmixers hebben een meetbox boven het scherm. Hiermee kan het verschil in absolute luchtvochtigheid tussen boven en onder het doek worden gemeten. 
Op basis van het verschil in absoluut vocht kan de minimum bovenbuis worden geregeld. Een regeltraject voor verhoging van de minimumbuis op basis van het AV-verschil kan zijn het traject 1-4. Is het verschil groter dan vier dan kan de minimumbuis op 35oC worden ingesteld. Bij een verschil onder de één kan de minimumbuis worden verhoogd naar 45oC.

Energiescherm regelen met uitstralingsmeter (pyrgeometer):

In de chrysantenteelt hebben enkele kwekers met een tweede energiescherm een pyrgeometer. Hiermee wordt het openen en sluiten van het energiescherm geregeld. 
Uitstraling is een belangrijke factor bij het energieverlies van de kas. Bij bewolkt weer is deze niet zo groot, rond de -20W/m2, maar bij helder weer loopt de uitstraling op tot rond de -125W/m2. Met in het achterhoofd dat de verwarmingscapaciteit van een kas meestal rond de 150 W/m2 zit, is dit dus heel veel. Uitstraling wegschermen levert dus al snel een besparing op. Met een uitstralingsmeter kan het openen en sluiten van het doek beter geregeld worden:

  • Het doek mag in de middag dicht als de instraling lager wordt dan de uitstraling. Bij helder weer zal het doek dan eerder sluiten, namelijk rond die 100-125 W/m2. Bij bewolkt weer kan het doek iets langer open blijven.
  • Het doek mag in de ochtend open als de instraling hoger wordt dan de uitstraling. Dan moet ook gekeken worden naar de temperatuur in de nok. Om kouval te voorkomen moet eerst de nok opgewarmd worden. Pas als het verschil tussen de noktemperatuur en de kastemperatuur klein genoeg is (minder dan 4oC) mag het schermdoek open.
Naar het overzicht met alle teelttips