Nu geïntegreerde bestrijding in de teelt van moederplanten zijn intrede doet is de kans op nieuwe onbekende plagen groter. Recent zijn er verschillende meldingen gedaan van wolluis in snijchrysanten, tot dusver een onbekende kwaal.
De aantastingen zijn waarschijnlijk te herleiden tot moederplanten. Via stek van stek is de wolluis verder verspreid.
Wolluis heeft zijn naam te danken aan de wasachtige afscheiding die de luis achterlaat op de planten. De aantasting is meestal te zien in het groeipunt. Het beeld is een scheef groeipunt met opgekrulde blaadjes, Alsof er bladrollers aanwezig zijn. Met een loepje zijn de geel groene nymphen van de wolluis te zien.
De meest voorkomende wolluis is de citruswolluis. Wolluis is geïntegreerd te bestrijden met het lieveheersbeestje Cryptolaemus montrouzieri. Zowel de larven als volwassen roofkevers voeden zich met alle stadia van de wolluis.
Naast biologische bestrijding kan gespoten worden met Applaud in combinatie met Flipper op ER11. Deze bespuitingen zijn niet schadelijk voor de biologische bestrijders. Naast wolluis zijn er de afgelopen weken problemen met groeipuntbeschadigingen in stek van chrysanten. Het beeld doet denken aan schade door wantsen. De planten groeien er soms goed doorheen. Onderzoek van stek met deze symptomen wijst in de richting van een aantasting van Begoniamijt in de moederplanten. Begoniamijt is goed te bestrijden met Vertimec als voorbespuiting.
Verder onderzoek loopt nog om te kijken of de groeipuntsmisvorming inderdaad wordt veroorzaakt door de Begoniamijt.
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.