Knopaanleg chrysant afhankelijk van verhouding rood-verrood licht.

Chrysant
Nov
do 9

Chrysant is een korte dag plant. Bij een nachtlengte van 12 uur of meer begint de plant met de knopaanleg. In het groeipunt zit een lichtgevoelig pigment, phytochroom genoemd. Dit pigment verandert onder invloed van rood licht (600-650 nm) van generatief naar vegetatief. 
Onder invloed van verrood licht (700-800 nm) verandert het pigment richting generatief. Na drie-vijf dagen korte dag is het hoofdgroeipunt definitief generatief. 
De meeste bedrijven met full LED hebben de mogelijkheid om met een aparte module verrood licht te geven. Meestal met een lichtintensiteit van 5-10μmol. 
Het verrode licht wordt elke dag aangezet gedurende 15-30 minuten aan het begin van de donkerperiode, vanaf planten tot eerste remstofbespuiting. Inmiddels is er ruime ervaring mee opgedaan. Het verrode licht stimuleert de wortelvorming en zorgt voor extra strekking. Afhankelijk van het ras veroorzaakt het verrode licht enkele dagen bloeivervroeging. 
Daar waar nog belicht wordt met een combinatie van SON-T en LED belichting is het gebruik van extra verrood niet nodig. In het spectrum van de SON-T lampen zit voldoende verrood.

Oppassen voor te generatieve gewassen.

Het geven van verrood licht met LED belichting gedurende de eerste vijf-zes weken van de teelt is voor de plant een generatieve actie. 
Ontvochtigen met Airmixers, luchtbehandelingskasten of met elektrische ontvochtigers maken de plant ook generatiever. Hetzelfde effect hebben ventilatoren die ’s nachts worden aangezet om de verdamping te stimuleren. Hiervoor is 5m3 luchtverplaatsing per uur per m2 voldoende. Het is aan te raden de snelheid van knopaanleg te checken door standaard 14 dagen na begin korte dag knoponderzoek te doen. Tegelijk kan op dat moment het takgewicht, aantal blaadjes en lengte worden gemeten. Al deze data kan worden gebuikt om eventueel het klimaat bij te sturen. Bijvoorbeeld het verlagen van de nachttemperatuur bij te snelle knopaanleg of het verhogen van de dagtemperatuur bij te weinig strekking. Door de verduisteringstijd te verkorten tot 11.30 uur na vier weken korte dag kan bij een te generatief gewas de hergroei worden gestimuleerd. Ook kan worden besloten om 1-2 dagen nalicht te geven.

Naar het overzicht met alle teelttips