Groei-explosie

Chrysant
May
di 5

Vanaf 21 maart zorgt de noordoostenwind voor stralend zonnig weer. Als dit zes weken eerder was gebeurd was er een Elfstedentocht gereden. Het zonnige weer met matige buitentemperaturen zorgt voor ideale groeiomstandigheden in de kas. Enige zorg is de soms droge en harde wind met luchtvochtigheden buiten onder de 50%.
Door op vegetatieve vakken regelmatig te broezen is de luchtvochtigheid in de kas enigszins op peil te houden. Voor verhoging van de RV is het raadzaam een verlaging op minimum raam wind en maximum raam wind in te stellen, afhankelijk van windsnelheid en buitentemperatuur. Hiermee wordt voorkomen dat de planten in stress gaan. De hoge instraling en hoge CO2-niveaus in de kas zorgen voor een groei-explosie.
In sommige gevallen dreigen de gewassen te zwaar te worden met kans op vertraging. Dit kan een reden zijn om de lichtverhoging op de oudere gewassen eerder af te bouwen en luchtiger af te telen. Een ander mogelijkheid om de groei te temperen is 3-4 weken voor de bloei de CO2 uit te doen. Een derde optie is de verduisteringstijd te verlengen naar 13 uur en 15 minuten of zelfs 13 uur en 30 minuten als de gewassen te ruig worden.

Naar het overzicht met alle teelttips