Trager opstarten in aantal uren belichting

Lisianthus
May
di 4

De meeste lisianthus kwekers hebben inmiddels gekrijt, om te snelle knopaanleg te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam de uren belichting voorzichtiger op te voeren.
Bijvoorbeeld: eerste week 14 uur: 100 μmol. Week 2 16 uur: 200 μmol en week 3 18 uur: 300 μmol en vanaf week 4 20 uur: 300 μmol. Voor voldoende gewaslengte wordt vanaf week 25 weer organisch materiaal ingereden. Meestal gebruikte leliegrond. Gebruikte hoeveelheid 3-4 m3 per 100 m2.

Elke dag gieten.

Lisianthus vraagt vanaf het planten dagelijks om een gietbeurt van 5-6 l/m2. In perioden met veel instraling en lage RV wordt daarnaast midden op de dag een extra gietbeurt van 2-3 l/m2 gegeven.
Door de dagelijkse gietbeurten blijft de beworteling van lisianthus vrij oppervlakkig (tot 15-20 cm diep). Dit heeft als voordeel dat de wortels niet snel in aanraking komen met grond waarin Fusariumsporen op Myrotheciumsporen aanwezig zijn.
Bij sommige rassen die gevoelig zijn voor breekstelen kan het nodig zijn wat voorzichter te gieten in de gevoelige fase. Laat de grond niet te droog worden, dit stimuleert diepere beworteling met eerder kans op schimmelziekten.
Door de dagelijkse gietstrategie is het nodig door te gaan met gieten tot vlak voor de oogst. Anders gaan de gewassen op zonnige dagen tegen de oogst zelfs slap.

Naar het overzicht met alle teelttips