Grondbewerking

Chrysant
Mar
di 3

Standaard wordt in de chrysanten elke ronde gefreesd. Eén keer per jaar voor het stomen gespit of gewoeld. Bij het spitten kan gekozen worden tussen normaal spitten of krukas-spitten. De laatste wijze van spitten keert de grondlagen niet om. Hiervoor kan gekozen worden op zwaardere gronden. Met 15 cm frezen wordt de grond goed losgemaakt. Soms lijkt het net opgeklopte slagroom zo mooi los is de grond. Bij chrysantenrassen die matig wortelen zoals Bacardi en Zehnya kunnen makkelijk droge plekken en stroken ontstaan doordat het contact met de vochtige ondergrond is verbroken. Door het frezen heeft de grond zijn capillaire werking verloren.
Met zulke rassen is de start en weggroei vaak gelijkmatiger als voor kopfrezen wordt gekozen. Met deze oppervlakkige grondbewerking behoudt de grond zijn capillaire werking. De wortels hebben eerder contact met de vochtige tweede steek en de groei is gelijkmatiger. Zelfs in de laatste fase van de teelt als de laatste twee-drie weken wordt gestopt met gieten blijft het gewas beter op vochtspanning met deze wijze van grondbewerking.
Het is wel van belang de diepte van het kopfrezen elke keer iets te verstellen anders ontstaat er een harde freeslaag die bij te grote gietbeurten eerder Pythium kan veroorzaken. Dit speelt vooral in de winter.

Naar het overzicht met alle teelttips