Afgelopen voorjaar zijn tijdens de eerste coronagolf veel potplanten vernietigd. De plantenresten en potgrond zijn uiteindelijk beland bij composteringsbedrijven, die er groencompost van maken. Composteringsbedrijven krijgen een grote verscheidenheid aan plantenresten uit de groententeelt, bloementeelt en uit het beheer van plantsoenen aangeboden.
Dit heeft tot nu toe niet tot problemen geleid. In het verleden zijn er wel problemen geweest met gecomposteerde boomschors waarin onkruidbestrijdingsmiddelen zaten. De onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt tegen de exoot Amerikaanse vogelkers in bospercelen.
In de potplantenteelt wordt bij sommige teelten de remstof Bonzi gebruikt. Bekend is dat deze remstof in de grond traag afbreekt en voor vervolgteelten voor problemen kan zorgen.
Waarschijnlijk is met het aanbod van potplantenresten Bonzi in groencompost terecht gekomen. Op één lisianthusbedrijf is na toepassing van groencompost afgelopen zomer groeiremming geconstateerd. Na analyse van grondmonsters is de aanwezigheid van Bonzi aangetoond.
Groencompost wordt als bodemverbeteraar op grote schaal in diverse teelten toegepast. Ter voorkoming van schade door verontreinigingen is het raadzaam garanties te vragen aan de leverancier van de groencompost. Dit kan door te vragen naar een analyse op aanwezigheid van chemische verontreiniging.
Iedere maand zullen wij teelttips publiceren op deze website, ingespeeld op actuele onderwerpen. Voor aanvullend nieuws kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief.