Bestrijding wortelknobbelaaltjes

Chrysant
Mar
di 1

Als in deze tijd van het jaar stroken of plekken achterblijven in groei is er vaak sprake van een aantasting van wortelknobbelaaltjes. In eerste instantie doet het denken aan droge plekken. Soms klopt dit ook wel omdat de aaltjes de plantenwortel eerder aanpakken op de drogere plekken. 
Een aantasting van wortelknobbelaaltjes veroorzaakt bij sommige rassen bloeivertraging (bij-voorbeeld Zembla). Andere rassen gaan juist eerder bloeien (bijvoorbeeld Fortune). 
Als een aantasting kort na het planten wordt gesignaleerd kan nog Vydate worden gestrooid (400 g/100 m2). Voor nieuwe plantingen is het volvelds strooien van Vydate vóór het planten als preventieve behandeling aan te bevelen. Vydate heeft geen negatieve effecten op de later uit te zetten biologische bestrijders. 
Biologische bestrijding van aaltjes is mogelijk met NEMguard DE. Dit natuurlijk middel heeft als werkzame stof knoflookextract (450 g/kg). Wanneer deze meervoudige zwavelverbin-dingen in contact komen met de aaltjes, dan dringen zij via de huid binnen.

NEMguard vereist na toepassing een vochtige grond. De zwavelmoleculen zijn zes weken na toepassing werkzaam. 
De ervaring tot nu toe is dat NEMguard DE goed werkt bij een beginnende aaltjesaantasting. Toepassing: voor het planten door de grond werken met 60 kg/ha. Op aaltjes gevoelige grond is de ervaring dat toediening van champignonmest de ontwikkeling van de aaltjes remt. 
Bij een ernstige aantasting blijft niets anders over dan stomen met onderdruk, liefst met turboafzuiging.
Voorkom verspreiding van aaltjes via schoenen en via grondbewerking. Het is raadzaam de frees schoon te maken met een stoomcleaner na een grondbewerking in een vak met een aaltjesaantasting.

Oppassen voor slakkenvraat.

Vorig jaar zijn er op verschillende bedrijven problemen geweest door slakkenvraat. Het blijkt dat daar waar voerdermijten worden verstrooid de kans op slakkenvraat groter is. Tegen slakken kan preventief slakkenkorrels worden gestrooid op basis van ijzerfosfaat. Als een korrel op het blad blijft liggen kan er een lichte bladverbranding ontstaan. Korrels op basis van metaldehyde mogen slechts drie keer per jaar worden gestrooid.
Goede ervaringen zijn er met het biologische aaltjesmiddel Nemaslug. Dit zijn aaltjes die worden ingeregend. Zij dringen de slakken binnen waarna ze vervolgens dood gaan. Op dit moment zijn er leveringsproblemen met Nemaslug. De aaltjes zijn naar verwachting begin maart weer leverbaar.

Naar het overzicht met alle teelttips