Wortelknobbelaaltjes steken de kop op

Chrysant
Mar
ma 1

Als in deze tijd van het jaar stroken of plekken achterblijven in groei is er vaak sprake van een aantasting van wortelknobbelaaltjes. In eerste instantie doet  het denken aan droge plekken. Soms klopt dit ook wel omdat de aaltjes de plantenwortel eerder aanpakken op de drogere plekken.
Als een aantasting kort na het planten wordt gesignaleerd kan nog Vydate worden gestrooid (400 g/100 m2). Voor nieuwe plantingen is het volvelds strooien van Vydate vóór het planten als preventieve behandeling aan te bevelen. Vydate heeft geen negatieve effecten op de later uit te zetten biologische bestrijders. Zodra de grond het toelaat is stomen met onderdruk de enige remedie om van de wortelknobbelaaltjes af te komen.

Dubbele inzet van biologische bestrijders tegen trips.

Vorig seizoen is op enkele bedrijven met een hardnekkige tripsaantasting overgegaan op een dubbele biologische aanpak van de trips. De tripsaantasting op deze bedrijven was niet met de standaardmethode onder controle te krijgen, doordat tripsgevoelige rassen werden geteeld.
De dubbele biologische inzet bestond uit het intrekken van tripslinten met Amblyseius cucumeris twee à drie weken na het planten. Daarnaast werden de roofmijten Amblyseius montdorensis verstrooid met voedermijten in de standaard hoeveelheid van 1.800 roofmijten/ m2/teelt. Afhankelijk van de ontwikkeling van de trips werden de aantallen montdorensis verlaagd of verhoogd. 
Deze “dubbele” inzet van biologische bestrijding was op de betreffende bedrijven zeer succesvol. Er hoefde nauwelijks chemisch te worden gecorrigeerd. 
Voor komend seizoen is de verwachting dat een toenemend aantal bedrijven overgaat op deze “dubbele” inzet van biologische bestrijders. Aandachtspunt is het voorkomen van muizenvraat aan de tripslinten.

Naar het overzicht met alle teelttips