Biologische uitvloeiers

Chrysant
Feb
di 1

Uitvloeiers worden gebruikt ter verbetering van de opname van gewasbeschermingsmiddelen of als hechter. Hiervoor wordt de uitvloeier toegevoegd aan de spuitvloeistof. 
Daarnaast worden uitvloeiers meegeregend met elke gietbeurt of nageregend om het gewas na beregening sneller droog te krijgen. Een nadeel van uitvloeiers is dat soms eerder spuitschade ontstaat bij toevoeging aan de spuitcocktail, vooral in de winter. Een tweede nadeel is dat het meeregenen van uitvloeier erg nadelig is voor het bodemleven. Bekend is dat de huid van wormen worden aangetast door uitvloeiers. Vanwege de nadelen zoeken verschillende kwekers naar milieuvriendelijke alternatieven.

In chrysant en in de zomerbloemen is er nog weinig ervaring met biologische uitvloeiers. Toch zijn er enige biologische uitvloeiers op de markt:

* Biologische uitvloeiers op basis van plantensap van de yucca. Merknamen Yuccah, Saponin, Free       Flow en EVR.
*  Codacide (100% plantaardige olie) is een biologische uitvloeier die veel gebruikt wordt in de biologische land- en tuinbouw.
* Heliosol een biologische uitvloeier op basis van pijnboomterpeen. Dit middel is ook afkomstig uit de biologische land- en tuinbouw.
*  Aminosol een biologische uitvloeier uit de biologische landbouw.

De keuze van de juiste uitvloeier zal gemaakt moeten worden door het uittesten van de diverse middelen en zal verder afhangen van de geadviseerde concentratie en prijs van de uitvloeier. 
Gezien de positieve ervaringen met biologische uitvloeiers in de biologische land- en tuinbouw zijn er zeker mogelijkheden om deze ook toe te passen in de sierteelt onder glas. Naast uitvloeiende en drogende werking hebben enkele van de genoemde uitvloeiers een positief effect op de groei én het bodemleven.

Naar het overzicht met alle teelttips